Чистенето на ушите от ушна кал с памучни тампони е не само

...
Чистенето на ушите от ушна кал с памучни тампони е не само
Коментари Харесай

Защо е опасно да чистим ушите си

Чистенето на ушите от ушна кал с памучни тампони е освен неефикасно, само че и рисково, заяви пред радио „ Спутник “ отоларингологът Иван Лесков, съобщи БГНЕС. Според него отсъствието на ушна тиня усилва шанса ушите да се инфектират.

От най-ранна възраст родителите учат децата си да си чистят ушите, само че рядко акцентират, че това би трябвало да се прави единствено от ръба на ухото, без да се прониква във вътрешността. Лесков твърди, че все по-често има пациенти, които са наранили ушния си канал с памучни тампони.

" Всъщност секретът в ушите е нужен, въпреки и в малко количество. Той пази кожата на ушния канал. Кожата там е друга от тази на други места по тялото ни. Ушният канал има по-големи пори, заради това има по-голям риск от заразяване. Например, след къпане в не доста чисти водни басейни, хората получават инфекции. Именно дребни количества ушна тиня защищава от зараза ", изясни лекарят.

Отоларингологът споделя още, че не е належащо да се опасяваме, че ще оглушеем от огромно количество ушна тиня. За това се е погрижила човешката физиология. " Самата ушна тиня се отстранява от време на време, до момента в който дъвчем. Така секретът излиза и става на входа на ушния канал. Именно тогава го виждаме и споделяме, че „ ушите са мръсни ”. Тогава можем да го почистим, само че никога не прониквайте с тампоните за уши надълбоко ”, поучава Лесков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР